dorsur

dorsur

Kucharz
[Przepisów: 6]

Czereśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszne, ciasto z czereśniami.

Czereśniak

Składniki:

Czereśniak

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kostki masła;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 3 żółtka;
  • 2 szklanki maku;
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich.
  • Nadzienie:
  • 75 dag czereśni;
  • 5 jaj;
  • 3 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Czereśniak
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy dodajemy masło, orzechy i mąkę, starannie wyrabiamy (powinno wyjść miękkie, jednolite ciasto, bez grudek). Wykładamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez ok 20 min. w tem 160oC. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka z kolei ucieramy z cukrem i dodajemy do nich pianę. Czereśnie myjemy i drylujemy. Gdy ciasto się upiecze, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie układamy na nie czereśnie i polewamy nadzieniem. Ponownie zapiekamy w tem. 160oC przez 10 min.

Tagi:

ciasto mak