Sposób przygotowania:
Czereśnio- michałkowe ciastoETAP 1
![Czereśnio- michałkowe ciasto Czereśnio- michałkowe ciasto](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/czeresnio-michalkowe-ciasto-358998.jpg)
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy.
ETAP 2
![Czereśnio- michałkowe ciasto Czereśnio- michałkowe ciasto](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/czeresnio-michalkowe-ciasto-358999.jpg)
Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
ETAP 3
![Czereśnio- michałkowe ciasto Czereśnio- michałkowe ciasto](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/czeresnio-michalkowe-ciasto-359000.jpg)
Do puszystej dodajemy naprzemiennie mąkę, proszek do pieczenia i płynne składniki. Na koniec dodajemy śmietanę.
ETAP 4
![Czereśnio- michałkowe ciasto Czereśnio- michałkowe ciasto](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/czeresnio-michalkowe-ciasto-359001.jpg)
Dokładnie utarte ciasto wykładamy na przygotowaną (wyłożoną papierem do pieczenia) tortownicę.
ETAP 5
![Czereśnio- michałkowe ciasto Czereśnio- michałkowe ciasto](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/czeresnio-michalkowe-ciasto-359002.jpg)
Na wierzchu układamy przekrojone na połowę cukierki michałki. Pomiędzy nie układamy czereśnie.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C.
Upieczone ciasto wyciągamy. Na jeszcze ciepłe ścieramy białe michałki ( na tarce o grubych oczkach).
Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem delikatnie oprószamy cukrem pudrem.