akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto czereśniowe z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis znaleziony na blogu Domowe Wypieki. Ciasto na ciemnym spodzie z serem i czereśniami. Bardzo ładnie się prezentuję i doskonale smakuję. Polecam!

Ciasto czereśniowe z serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czereśniowe z serem

 

  • Ciasto:
  • 250g. margaryny
  • 200g. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 250g. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

 

  • Masa:
  • 70g. masła
  • 140g. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 60g. mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 750g twarogu mielonego z wiaderka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czereśniowe z serem
1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrami, dodawać po jednym jajku, miksując. Wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Czereśnie wypestkować i pokroić na pół, wyłożyć na ciasto. 3. Masa: Margarynę utrzeć z cukrami, dodać żółtka, dalej miksować. Dodać twaróg, mąkę i budyń, zmiksować. Białka ubić, dodać do masy, delikatnie wmieszać. Masę wyłożyć na czereśnie. 4. Tak przygotowane ciasto piec w 180st.C około 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!
Ciasto czereśniowe z serem
Upieczone i ostudzone ciasto czereśniowe z serem.