Sposób przygotowania:
Czereśniowy deser w pucharkuETAP 1
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Gotowe przekładamy do garnka w którym będą smażone. Dodajemy do nich cukier i podgrzewamy około 15- 20 minut na wolnym ogniu. Gdy owoce zmiękną, a sok częściowo odparuje zdejmujemy je i studzimy.
ETAP 2
Szklankę otrzymanego sosu czereśniowego miksujemy. Pozostałą część pozostawiamy do polania deserków.
ETAP 3
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy delikatnie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser, a następnie zmiksowane wcześniej owoce. Sprawdzamy smak i ewentualnie dosładzamy masę cukrem pudrem. Na koniec wlewamy żelatynę.
ETAP 4
Masę dokładnie miksujemy i rozlewamy do przygotowanych pucharków. Odkładamy je na około ok 40 minut do chłodu. Po tym czasie wyjmujemy, dekorujemy śmietankowym kremem, polewamy sosem czereśniowym, dekorujemy i podajemy.
ETAP 5
KREM ŚMIETANKOWY Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijamy razem. Pod koniec dodajemy cukier. Kremową masę przekładamy do worka cukierniczego i wykładamy na zastygnięte czereśniowe deserki. Przed podaniem polewamy delikatnie czereśniowym sosem, dekorujemy świeżą czereśnią i bazylią. Podajemy:)