malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Czernina z makaronem i marchewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ta zupa to tradycja w mojej rodzinie. Uwielbia ja każdy i każdy ją chwali. Ta ma wyrazisty smak śliwkowo owocowy.

Czernina z makaronem i marchewką

Składniki:

Czernina z makaronem i marchewką

 

  • 150 ml krwi z kaczki (zmieszanej z łyżką octu),
  • 2 udka z kaczki
  • 4 marchewki,
  • pęczek kopru,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżeczka majeranku,
  • 6 suszonych śliwek,
  • 1 jabłko,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka octu.

 

Sposób przygotowania:

Czernina z makaronem i marchewką
Gotujemy w garnku 2 litry wody, solimy ją. Następnie dodajemy listki, ziele, kaczkę, koper. Gotujemy 20 minut. Po tym czasie zbieramy żółte oka czyli tłuszcz. Następnie dodajemy śliwki, jabłko, marchewki. Gotujemy wszystko przez 40 minut. Po tym czasie krew rozcieramy z mąką, dodajemy 3 łyżki zimnej wody. A potem 1/2 szklanki ciepłej zupy i rozcieramy dalej. Wlewamy do garnka. Dodajemy ocet, majeranek. Solimy do smaku i pieprzymy. gotujemy 10 minut. Podajemy z makaronem oraz marchewką.