Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Gęsia czernina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

To mazurska wersja czerniny z gęsiny

Gęsia czernina

Składniki:

Gęsia czernina

 

Sposób przygotowania:

Gęsia czernina
Oczyszczone gęsie podroby zalać zimną wodą, dodać soli i drobno pokrojoną cebulę, ziele angielskie i pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz majeranek. Gotować na miękko, mięso przełożyć do wazy. Namoczone przez noc gruszki i śliwki ugotować w wywarze razem z cynamonem. Gdy gruszki zmiękną, a śliwki napęcznieją, dodać krew rozbełtaną z cukrem, solą i octem winnym do smaku. W międzyczasie z mąki, jajka, soli, odrobiny cukru i masła oraz mleka zrobić kładzione kluseczki, które odcinamy łyżeczką maczaną w wodzie a następnie wrzuca się do gotującego wywaru. Mięso podajemy na osobnym talerzyku.