Sposób przygotowania:
Czerwona fasolka z wędlinami w sosie pomidorowym
Fasolę zalać wodą w garnku i zostawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień odlać wodę z fasoli i ponownie zalać ją świeżą wodą i nastawić czerwoną fasolę w wodzie na gotowanie. Fasolę gotować do miękkości. Pod koniec gotowania się fasoli wszystkie wędliny pokroić w niezbyt dużą kostkę, a cebulę i czosnek niezbyt drobno posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, do zrumienionej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone wszystkie wędliny i całość podsmażać na niedużym płomieniu do momentu przyrumienienia się wędlin. Ugotowaną fasolę odcedzić i przełożyć do czystego garnka. Koncentrat pomidorowy wymieszać w 0,5 litrze ciepłej wody i dodać mieszankę koncentratu i wody do ugotowanej fasoli. Do fasoli w pomidorowym sosie dodać podsmażone z cebulą i z czosnkiem wędliny. Całość nastawić na podgrzewanie, podgrzewać wszystko jeszcze przez chwilę doprawiając sporą dawką majeranku i solą i pieprzem do smaku.