szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

czerwona kapusta gotowana z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

kapusta czerwona gotowana podana z jabłkiem i cebulą

czerwona kapusta gotowana z jabłkiem

Składniki:

czerwona kapusta gotowana z jabłkiem

 

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1,5 szklanki czerwonego wina
  • 2 korniszony
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • sok i skórka z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

czerwona kapusta gotowana z jabłkiem
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i wyciąć gorzki głąb. Poszatkować ją, wrzucić na osolony wrzątek,wlać wino i gotować razem około 15 minut. Po tym czasie odcedzić i osączyć. Przestudzić. Jabłko umyć, obrać, wyciąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem cytrynowym i posypać skórką cytrynową. Cebulę obrać i drobno posiekać. Korniszony pokroić w kostkę i wraz z jabłkiem, cebulą i kapustą wymieszać w misce. Wszystko skropić oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.Przed podaniem odstawić do lodówki na minimum godzinę.