Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Czerwona kapusta z jabłkiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kapustę możemy podawać na zimno lub na ciepło

Czerwona kapusta z jabłkiem i cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czerwona kapusta z jabłkiem i cebulą

 

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 średnie jabłka
  • Sok z cytryny lub ocet winny
  • Cukier trzcinowy
  • Pieprz
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta z jabłkiem i cebulą
Czerwoną kapustę obieramy z wierzchnich liści, drobno szatkujemy, płuczemy, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Cebule i jabłka obieramy. Z jabłek wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę, cebule kroimy w nieco drobniejszą kostkę i dodajemy do ugotowanej kapusty. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny (lub winnym octem), solą, pieprzem i cukrem. Podajemy na zimno lub na ciepło.
Czerwona kapusta z jabłkiem i cebulą
Czerwoną kapustę obieramy z wierzchnich liści, drobno szatkujemy, płuczemy, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy.
Czerwona kapusta z jabłkiem i cebulą
Cebule i jabłka obieramy. Z jabłek wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę, cebule kroimy w nieco drobniejszą kostkę
Czerwona kapusta z jabłkiem i cebulą
Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny (lub winnym octem), solą, pieprzem i cukrem.