Sposób przygotowania:
Czerwona sałata z kalafiorem i dodatkami
Kalafior przełożyć do miski lub rondelka, zalać wrzątkiem, przykryć i zostawić na około 15-20 minut. Po tym czasie przełożyć na sito i zostawić aby odciekł. Sałatę umyć, dobrze osuszyć i porwać liście w palcach i przełożyć do dużej miski. Wszystkie pozostałe warzywa porządnie umyć i osuszyć. Papryki pozbawić nasion, ostrą pokroić w mała kostkę a biała pokroić w cienkie paseczki, a paseczki przekroić na pół i przelożyć do miski. Ogórki pokroić w grubą kostkę ( razem ze skórką). Dymki razem ze szczypiorem pokroić na cieniutkie krążki, przełożyć do miski. Pomidora pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić w dużą kostkę. Sprawione rzodkiewki pokroić w pół plasterki. Odsączony kalafior przełożyć na ręcznik papierowy i osuszyć dokładnie. Następnie podzielić na małe różyczki i dodać do miski. Marchewkę obieraczką pokroić na cieniutkie paseczki. Dodać do miski ( parę sztuk zostawić do dekoracji).Doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie palcami przemieszać zawartość miski. W osobnej miseczce wymieszać sok z cytryny z miodem i oliwą. Dodać do miski z warzywami i jeszcze raz delikatnie zamieszać.Na wierzchu ułożyć zwinięte paseczki marchewki. Odstawić na około 30 min do lodówki. Smacznego!