anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Czerwona sałatka owocowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sałatka owocowa z miodowo- imbirowym dressingiem, zarówno, jeśli chodzi o kolor jak i składniki, utrzymana w konwencji walentynkowej.

Czerwona sałatka owocowa

Składniki:

Czerwona sałatka owocowa

 

  • czerwony grejpfrut – 1 szt.
  • truskawki – 100 g
  • owoc granatu – 1 szt.
  • gorzka czekolada – 4 kostki
  • orzechy włoskie – 5 szt.
  • SOS DO SAŁATKI:
  • limonka – 1 szt.
  • płynny miód – 1 łyżka
  • starty świeży imbir – 1 łyżeczka
  • posiekana świeża mięta - 1 łyżka
  • sok powstały w czasie krojenia owoców

 

Sposób przygotowania:

Czerwona sałatka owocowa
Grejpfruta obierz i wykrój fileciki usuwając ostrym nożem wewnętrzne skórki. Truskawki umyj, osusz, dwie odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój na małe kawałki. Z owocu granatu wyłuskaj ziarenka. Wszystkie owoce krój nad miseczką, w której będzie zbierał się sok powstający w czasie krojenia. Pokrojone owoce przełóż do miski i wymieszaj. Sok powstały w czasie krojenia owoców i sok wyciśnięty z limonki wymieszaj z miodem, startym świeżym imbirem i posiekaną świeżą miętą. Powstałym sosem polej owoce, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W tym czasie upraż na suchej patelni grubo pokrojone orzechy włoskie. Tuż przed podaniem sałatkę rozłóż na talerze, posyp prażonymi orzechami włoskimi i startą na grubych oczkach tarki gorzką czekoladą. Udekoruj odłożonymi na bok truskawkami. *moje owoce były dość słodkie, więc łyżka miodu wystarczyła. Jeśli to konieczne użyj więcej miodu lub dodaj cukru trzcinowego.