sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Czerwona sałatka z buraków, kapusty i radicchio

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Terapia kolorami, to to, czego po długiej zimie trzeba nam najbardziej! Pewnie zgodzicie się ze mną , że czerwony to trafny wobór) Patrząc na tak kolorową sałatkę, od razu rozbudzimy jeszcze drzemiące receptory, a jedząc ją z pobudzimy organizm.

Czerwona sałatka z buraków, kapusty i radicchio Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czerwona sałatka z buraków, kapusty i radicchio

 

  • Składniki na 2 osoby (składniki podane są na “oko”, ilość zależy od tego jak bardzo jesteśmy głodni i jak bardzo lubimy proponowane warzywa)
  • 2 duże ugotowane buraki (można użyc tych ju ugotowanych i zapakowanych w folię)
  • ½ główki czerwonej cykorii (radicchio di Chioggia)
  • ½ główki czerwonej kapusty
  • ½ główki innej czerwonej cykorii-opcjonalnie (u mnie radicchio tardivo –późne z Treviso)
  • sos:
  • sól/pieprz
  • ocet balsamiczny
  • olej
  • ¼ łyżeczki musztardy(opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Czerwona sałatka z buraków, kapusty i radicchio
Surowe buraki myjemy, gotujemy w łupinkach i kroimy na cienkie paseczki. Te już ugotowane, tylko kroimy. Sałaty kroimy na cienkie paski, szybko płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy w wirówce. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy w paseczki. Sałaty fantazyjnie układamy na talerzach. Przygotowujemy sos vinaigrette: do słoiczka wlewamy ocet balsamiczny, olej, dodajemy musztardę i przyprawy. Słoiczek zakręcamy, energicznie wstrząsamy, aby składniki dobrze się wymieszały. Sosem skrapiamy sałate i zajadamy.
Czerwona sałatka z buraków, kapusty i radicchio
Sałaty kroimy na cienkie paski, szybko płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy w wirówce. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy w paseczki.
Czerwona sałatka z buraków, kapusty i radicchio
Sałaty fantazyjnie układamy na talerzach.
Czerwona sałatka z buraków, kapusty i radicchio
Sosem vinaigrette skrapiamy sałate i zajadamy