Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Czerwone porzeczki w syropie na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przetwory z czerwonych porzeczek na zimę

Czerwone porzeczki w syropie na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwone porzeczki w syropie na zimę

 

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • cukier
  • wrząca woda

Sposób przygotowania:

Czerwone porzeczki w syropie na zimę
Porzeczki zrywamy, myjemy, a następnie pozbawiamy szypułek, przygotowujemy słoiki. Czerwone porzeczki przekładamy do słoików mniej więcej na 1/2 - 3/4 wysokości słoika. Do każdego słoika wsypujemy 5 pełnych łyżek cukru. nastawiamy wodę w czajniku i wrzątek stopniowo wlewamy do każdego ze sloika, tak aby byl pełny (porzeczki w słoiku można lekko zamieszać aby cukier sie rozpuścił). Słoiki zakrecamy i pasteryzujemy przez 10 minut.
Czerwone porzeczki w syropie na zimę
Porzeczki zrywamy, myjemy, a następnie pozbawiamy szypułek
Czerwone porzeczki w syropie na zimę
Czerwone porzeczki przekładamy do słoików
Czerwone porzeczki w syropie na zimę
Do każdego słoika wsypujemy 5 pełnych łyżek cukru
Czerwone porzeczki w syropie na zimę
nastawiamy wodę w czajniku i wrzątek stopniowo wlewamy do każdego ze sloika