Sposób przygotowania:
Czerwony barszcz -zabielany z grzankami
Buraczki obieramy ,myjemy ,kroimy na kawałki lub trzemy na tarce o grubych oczkach (w tedy szybciej puści kolor), zalewamy zimną wodą listek ,ziele, kilki kropek octu. Powoli ogrzewając doprowadzamy do wrzenia gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut.Pod koniec gotowania dodajemy czosnek przekrojony na połówki. W czasie kiedy buraczki się nam gotują przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy na kromki a następnie w kostkę. Masełko (może być klarowane) topimy na patelni ,kiedy się rozpuści dodajemy chleb i podsmażamy na złoty kolor, musimy mieszać aby się nam nie przepalił..Gotowe grzanki przesypujemy do miseczki. Buraczki cedzimy i łączymy powstały wywar z rosołem(wywarem warzywnym) ,dodajemy śmietanę,majeranek pieprz i sól do smaku.Całość podgrzewamy ale już nie gotujemy bo straci kolor. Podajemy z grzankami.