mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Czerwony barszczyk

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jedną z wielu specjalności mojej babci jest czerwony barszczyk, mój ulubiony:)

Czerwony barszczyk

Składniki:

Czerwony barszczyk

 

  • rosół z kurczaka lub inny mięsny
  • włoszczyzna jak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • 4 duże buraki czerwone
  • majeranek (sporo)
  • sól
  • pieprz (sporo)
  • barszcz (zakwas, żurek z mąki żytniej) kiszony - własny lub kupiony w butelce
  • ew. kostka rosołowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Czerwony barszczyk
Z mięsa i włoszczyzny gotujemy rosół (na małym ogniu) .
Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy z rosołu razem z całą włoszczyzną. Z mięsa można zrobić farsz do uszek lub do pasztecików.

Buraki obieramy i ucieramy na tarce z dużymi oczkami (spora micha ich wychodzi, więc rosół musi być w dużym garnku). Całość dodajemy do garnka z rosołem. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie, odcedzamy buraczki z rosołu ( troszkę buraczków możemy zostawić). Teraz doprawiamy barszczem (zakwasem), dodajemy dość dużo majeranku i pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i od razu wyłączamy.
Podajemy bardzo gorący np. z kopytkami lub pasztecikami albo krokietami.