Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Czerwony ryż na ostro

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Doskonały jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych i z grilla

Czerwony ryż na ostro

Składniki:

Czerwony ryż na ostro

 

  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1,5 szklanki rosołu (może być z kostki)
  • 3 łyżki masła lub innego tłuszczu)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (30%)
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
  • szczypta sproszkowanego chili
  • sól i przyprawa maggi do smaku

 

Sposób przygotowania:

Czerwony ryż na ostro
Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Wrzucić opłukany i osączony ryż. Ciągle mieszając smażyć do uzyskania złotego koloru. Ryż przełożyć do garnka o grubym dnie. Zalać sokiem pomidorowym oraz rosołem, w którym uprzednio rozpuścić koncentrat pomidorowy. Dodać przyprawy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i "zeszklić" na pozostałym tłuszczu. Dodać do ryżu. Wymieszać. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, do miękkości. Z ryżu formować porcje, jako formy używając np. filiżanki do kawy. Podawać do wszelkich pieczonych mięs. Ryż powinien mieć zdecydowanie pikantny smak.

Tagi:

ryż przyprawy