olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Czichirtma

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

inna odmiana zupy gruzińskiej na bazie rosołu.

Czichirtma

Składniki:

Czichirtma

 

Sposób przygotowania:

Czichirtma
Cebulę obrać, pokrajać drobno, wsypać do rondla, dodać łyżkę masła i dusić. Gdy nabierze złotego koloru, wlać rosół i gotować 5-10 min. Dodać mąkę rozprowadzoną niewielką ilością rosołu i octu winnego, przyprawić cynamonem, pieprzem i solą, gotować 15 min. Zestawić z ognia, "zaciągnąć" jajkami rozbitymi z niewielką ilością rosołu. Przed podaniem dodać surowe masło i posiekaną pietruszkę, przyprawić sokiem z cytryny.

Tagi:

jajko jajka