Bob39

Bob39

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Czołg

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tort dla przyszłego żołnierza

Czołg Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czołg

 

  • 12 jajek+1 i 1\3 szkl.cukru+2,5 szkl.mąki-biszkopt
  • 3 szkl.30% śmietany+1 op.cukru wanilinowego+1 łyżka cukru+1 płaska łyżka żelatyn-bita śmietana
  • kostki margaryny Palma+2 łyżki cukru+2 jajka+1 łyżka spirytusu+aromat cytrynowy-krem cytrynowy
  • Kilka okrągłych ciastek,rurka z kremem,masa cukrowa dekoracyjna,barwniki,tabliczka czekolady.

Sposób przygotowania:

Czołg
Na wstępie chcę zaznaczyć,że ten tort robiłem 3 lata temu.Wstawiam go na specjalną prośbę koleżanki.Mam nadzieję,że pomogę. Biszkopt-białka ubijamy na sztywno,dodajemy połowę cukru,mieszamy do uzyskania jednolitej masy,dodajemy żółtka,łączymy z mąką,wlewamy do prostokątnej formy,pieczemy około 45min. w temp.175*C.Studzimy,dzielimy na placki. Śmietanę(oczywiście schłodzoną) wraz z cukrami ubijamy,dodajemy rozpuszczoną w 1\2szkl.wody i ostudzoną żelatynę,mieszamy i przekładamy placki. Krem-margaryny ubijamy same natomiast jajka z cukrem,łączymy,dodajemy aromat i alkohol,odcinamy pasek tortu wzdłuż dłuższego boku(zrobimy z niego wieżyczkę) Po schłodzeniu pasek ciasta dokrawamy do kształtu wieżyczki,kładziemy na pancerzu(który też należy ukształtować)z boku wycinamy szczeliny na koła.Całość oklejamy masą cukrową,ciastka maczamy w roztopionej czekoladzie,po zastygnięciu wklejamy w szczelinę,rurkę oklejamy masą cukrową,wbijamy w wieżyczkę(można ją usztywnić wykałaczką do szaszłyków),malujemy plamy maskujące,napis i już na front...sorry na stół oczywiście.Pajechali!
Czołg
Etap 1