reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Czosnek kiszony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Czosnek jest słabszy i łagodniejszy od świeżego i po zjedzeniu trochę spokojniej można wyjść do ludzi :)

Czosnek kiszony Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czosnek kiszony

 

Sposób przygotowania:

Czosnek kiszony
Czosnek kiszony. Najłatwiejszy o ile został nam kwas z ogórków. Obrane ząbki zalewamy kwasem z ogórków, dodajemy kilka ziaren gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy i jeżeli macie koper Odstawiamy na minimum 2 tygodnie i zaczynamy obserwować- jak tylko zacznie ciemnieć jest już gotowy do spożycia. Jeżeli mamy więcej proponuję słoik zapasteryzować. Pasteryzujemy przez 15 minut lub można też zagotować sam sok i gorącym zalać czosnek. Słoik dokładnie zamykamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocem do ostygnięcia. Czosnek kiszony najlepiej trzymać w zimnym i ciemnym miejscu. Idealny do sałatek,past jak i pysznie smakuje z domowym smalczykiem i ogórkiem kiszonym
Czosnek kiszony
Etap 1 z kopru można zrezygnować, a jeżeli nie macie soku z kiszonych ogórków to wystarczy ugotowana i posolona woda