AguchaZ

AguchaZ

Szef Kuchni
[Przepisów: 35]

czosnek marynowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

to doskonały dodatek do pieczonych mięs na zimno

czosnek marynowany

Składniki:

czosnek marynowany

 

  • 20 główek czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 gałązki estragonu(może być suszony)
  • 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego
  • kilka liści laurowych
  • czubata łyżka soli
  • oliwa lub olej

 

Sposób przygotowania:

czosnek marynowany
Z wina ,octu i cukru gotujemy zalewę. Do gotującej się zalewy dodajemy liście laurowe ,pieprz,estragon,sól,papryczki chili.Gdy zaprawa zaczyna wrzeć to wrzucamy do niej obrane ząbki czosnku,zdjąć z ognia ,przykryć i odstawić na noc. Następnego dnia jeszcze raz zagotowujemy czosnek w zalewie przez ok.3 min.i ostudzić.Ząbki układać w słoiczkach,zalać ostudzoną zaprawą i wlać do każdego słoiczka po łyżce oliwy i szczelnie je zamknąć.