Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Czosnkowa karkówka w sosie słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, pieczone mięsko, które idealnie smakuje na ciepło na obiad, oraz na zimno jako domowa wędlina.

Czosnkowa karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Czosnkowa karkówka w sosie słodko-kwaśnym

 

  • 1,5 kg karkówki bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • Marynata:
  • 2 łyżki sosu chilli słodko-kwaśnego
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżka rozmarynu
  • duża szczypta pieprzu
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 7 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Czosnkowa karkówka w sosie słodko-kwaśnym
1. W umyte i osuszone na papierowym ręczniku mięso wetknąć pokrojony na plasterki czosnek (zrobić w mięsie nacięcia nożem).

2. Składniki marynaty wymieszać. Wrzucić mięso i dokładnie natrzeć marynatą. Odłożyć na noc do lodówki.

3. Piec w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 2 godziny. Mięso od czasu do czasu podlewać wytwarzającym się sokiem.

Smacznego!