Sposób przygotowania:
Karkówka w sosie pieczarkowym
Plastry karkówki natrzeć ząbkiem czosnku rozgniecionym z solą i posypać obficie przyprawą do mięs. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Pieczarki opłukać pokroić poddusić na margarynie do miękkości. Posolić i popieprzyć do smaku. Po wyjęciu mięsa z lodówki położyć na rozgrzany tłuszcz opiekać z każdej strony przez kilka minut. Cebule pokroić w piórka i dorzucić do karkówki smażyć aż cebula będzie przyrumieniona. Następnie dodać podduszone wcześniej pieczarki (razem z sosem jaki powstał). Marchew obrać i obieraczką zetrzeć na cieniutkie nitki lub pokroić w cienkie talarki. Dolać troszkę wody i łyżkę maggi dla podkreślenia smaku. Dusić pod przykryciem 25-30 minut. Karkówkę co jakiś czas obracać. Można dodać kiszonego ogórka do sosu, smak będzie lekko kwaskowy. Na koniec zagęszczamy sos łyżką mąki i śmietany. Karkówkę podajemy z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego.
Henia