Sposób przygotowania:
Karkówka w sosie musztardowo-sojowym
Karkówke umyc, osuszyc i przyprawic: papryka czerwona w proszku, sola, pieprzem, i dodac po kapce octu balsamicznego i sosu sojowego na kazdy plaster i z obu stron. Kapuste pekinska poszatkowac. Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc mieso na lekko rumiano z obu stron. Wyjac mieso, przelozyc do rondla i zalac je woda, zagotowac. Do gotujacej wody dodac kapuste pekinska, lyzke vegety, lyzke sosu sojowego i pieprz. Dusic na srednim ogniu przez okolo 40 minut, do miekkosci miesa i kapusty. Na 15 minut przed zakonczeniem duszenia, dodac 2 listki laurowe. Na 5 minut przed zakonczeniem duszenia dodac posiekany drobno czosnek, kopiasta lyzke musztardy rosyjskiej (mozna troche mniej lub wiecej), lyzke slodkiej smietany i wymieszac. Zagescic maka rozpuszczona w niewielkiej ilosci zimnej wody. Doprawic do smaku. Podawac na goraco z ziemniakami, ryzem, kasza lub makaronem.
kasik12
msewka
margolata