Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czosnkowe kotlety do hamburgerów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kotleciki ze zmielonej szynki wieprzowej z dodatkiem czosnku.

Czosnkowe kotlety do hamburgerów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czosnkowe kotlety do hamburgerów

 

  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Czosnkowe kotlety do hamburgerów
Szynkę wieprzową zmielić. Przełożyć ją do miski. Do mięsa dodać natkę pietruszki, pieprz, przyprawę w płynie, curry i gałkę muszkatołową. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do mięsa. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść na niego okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki uformowane z mięsnej masy. Smażyć je na rumiano z obu stron. Kotleciki wkładamy do środka przekrojonej bułki razem z ulubionymi dodatkami. Równie dobrze smakują z ziemniakami i surówką.
Czosnkowe kotlety do hamburgerów
Zmielona szynka z dodatkiem suszonej natki przypraw i czosnku.
Czosnkowe kotlety do hamburgerów
Wszystkie składniki kotlecików dokładnie razem wymieszane.
Czosnkowe kotlety do hamburgerów
Okrągłe lekko spłaszczone kotleciki smażone na oleju.