2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1472]

Czosnkowe maślaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaki jesieni zamknięte w małych słoiczkach,zimą idealne do wędlin czy jako zakąska na zakrapiane imprezy,mniam!

Czosnkowe maślaki

Składniki:

Czosnkowe maślaki

 

  • 2 kg małych maślaczków

 

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowe maślaki
Grzyby oczyszczamy,zdejmujemy z kapeluszy skórki,wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i gotujemy około 15 minut po tym czasie odcedzamy na durszlaku. Zalewa: Wodę zagotowujemy z octem i łyżeczką soli. Do suchych i wyparzonych słoiczków wkładamy po dwa ząbki obranego czosnku oraz wiórka posiekanej w piórka cebuli,dodajemy liść ziele oraz pieprz ziarnisty,wkładamy gotowane grzyby do 2/3 objętości słoika zalewamy gotującą się zalewą zakręcamy natychmiast słoiczki i okręcamy w gruby koc.Słoiczki z grzybami można dla pewności za pasteryzować 5 minut.Gdy ostygną przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.