iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Maślaki w wielu odsłonach

Maślaczki w maślanej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Maślaczki w całości nadadzą się w późniejszym czasie do wszystkiego.

Maślaczki w maślanej zalewie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślaczki w maślanej zalewie

 

  • około 2 szklanek obgotowanych czapek maślaków
  • 20 dag masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 2 rozgniecione ziarna jałowca
  • szczypta płatków suszonego chilli
  • 1/2 małej czerwonej papryki

Sposób przygotowania:

Maślaczki w maślanej zalewie
Maślaki obrać ze skórki i obgotować, następnie odcedzić nadmiar wody. Na patelni stopić masło dodać do niego sól, pieprz, chilli oraz jałowiec wszystko wymieszać i dołożyć grzyby oraz drobno pokrojoną paprykę, wszystko smażyć na małym palniku kilka minut od czasu do czasu potrząsając patelnią. Dobrze jest grzybka spróbować przed włożeniem do słoika i ewentualnie doprawić. Gorące grzybki przełożyć do słoiczków, zalać zalewą i po zakręceniu jeszcze słoiki zagotować około 5 min. Zagotowane grzybki przechowywać w chłodnym miejscu.
Maślaczki w maślanej zalewie
Grzyby tylko małe maślaki obrać ze skórki
Maślaczki w maślanej zalewie
po obraniu maślaki obgotować i odcedzić
Maślaczki w maślanej zalewie
do stopionego masła dodać przyprawy i wymieszać
Maślaczki w maślanej zalewie
maślaki z papryką smażyć kilka minut na maśle