WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Czosnkowe schabowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czosnkowe schabowe to tradycyjne kotlety schabowe panierowane i smażone ale natarte czosnkiem i przyprawami i zamarynowane w tych przyprawach.

Czosnkowe schabowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czosnkowe schabowe

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowe schabowe

ETAP 1:

Plastry schabu umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozbić tłuczkiem do mięsa na kotlety. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

Zmiażdżonym czosnkiem natrzeć kotlety z każdej strony. Następnie doprawić je solą, pieprzem czarnym mielonym i pieprzem ziołowym.

Doprawione kotlety owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem. Na osobny talerz wysypać trochę bułki tartej. Kotlety panierować w jajku i w bułce.

Smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety wykładać na ręcznik papierowy żeby odsączyć je z tłuszczu. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Czosnkowe schabowe
Czosnkowe schabowe po usmażeniu wyłożone na talerz
Czosnkowe schabowe
Schabowe czosnkowe w trakcie smażenia na patelni
Czosnkowe schabowe
Kotlety schabowe opanierowane w jajku i w bułce
Czosnkowe schabowe
Kotlety schabowe rozklepane tłuczkiem przed doprawieniem