katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Schabowe z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Mięso może być podane jako dodatek do obiadu albo na stół ..no niech będzie jako przystawka. Smaczne ze sosem czosnkowym albo jakimś ulubionym.

Schabowe z piekarnika

Składniki:

Schabowe z piekarnika

 

  • schab 4 plastry
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
  • olej ok 1 łyżka
  • cebula 1 szt
  • miód 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa

Sposób przygotowania:

Schabowe z piekarnika
Plastry mięsa pokrojone troszkę grubiej oprószamy solą pieprzem i przyprawa do mięsa. Położyć jeden na drugim i odstawić do lodówki.

Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z olejem i koncentratem pomidorowym(można dodać łyżeczkę miodu).

Przygotowaną marynatę dodać do mięsa i obtoczyć je w niej. Odstawić na ok 60 min. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przekładając pokrojoną w plastry cebulą.

Piec pod przykryciem ok 30 min, zdjąć przykrycie i piec (kilkanaście minut) do miękkości.