LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Czosnkowe ziemniaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ziemniaki inne niż zawsze, świetnie udają się w grillu.

Czosnkowe ziemniaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czosnkowe ziemniaki

 

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowe ziemniaki
Ziemniaki wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, zahartować zimną wodą, odsączyć i przestudzić. Pokroić wzdłuż na cząstki. Oliwę i masło rozgrzać w rondelku. Zeszklić rozgnieciony czosnek i zdjąć z ognia. Dodać zioła i doprawić solą i pieprzem. Cząstki ziemniaków smarować czosnkową zaprawą i układać na blasze. Piec 10-15 minut w podgrzanym piekarniku (lub grillu), aż zrobią się miękkie. W tym czasie kilka razy smarować czosnkiem. Upieczone ziemniaki podawać, jako przystawkę lub dodatek do smażonej ryby lub mięsa.
Czosnkowe ziemniaki
Gotowanie całych ziemniaków w osolonej wodzie.
Czosnkowe ziemniaki
Krojenie wzdłuż ugotowanych ziemniaczków.
Czosnkowe ziemniaki
Przygotowanie pomady czosnkowo-ziołowej.
Czosnkowe ziemniaki
Posmarowanie cząstek ziemniaków zaprawą czosnkową.

Tagi:

ziemniaki