WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1146]

Czosnkowo - paprykowe skrzydełka z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Skrzydełka z kurczaka marynowane w czosnkowej marynacie a następnie grillowane na grillu tradycyjnym. Pyszna przekąska lub obiad.

Czosnkowo - paprykowe skrzydełka z grilla Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czosnkowo - paprykowe skrzydełka z grilla

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowo - paprykowe skrzydełka z grilla

ETAP 1:

Skrzydełka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać solą. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę do czosnku. Zmiażdżonym czosnkiem natrzeć skrzydełka.

Następnie obsypać skrzydełka pieprzem ziołowym i papryką w proszku. Przyprawy można wymieszać ze sobą przed posypaniem kurczaka.

Doprawione skrzydełka zalać olejem tak aby były choć do połowy w nim zanurzone i lekko zamieszać żeby się w nim dobrze obtoczyły. Naczynie przykryć i wstawić skrzydełka do lodówki najlepiej na całą noc.

Następnego dnia ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować ok. 1,5 godziny aż będą miękkie i chrupiące. Podawać np. z ketchupem i pieczywem.

Czosnkowo - paprykowe skrzydełka z grilla
Skrzydełka po ugrillowaniu przełożone do naczynia
Czosnkowo - paprykowe skrzydełka z grilla
Skrzydełka z kurczaka posypane przyprawami