Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czosnkowo-tymiankowy kurczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny kurczaczek pieczony w całości, marynowany w dużej ilości czosnku, tymianku i różnych przyprawach...

Czosnkowo-tymiankowy kurczak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czosnkowo-tymiankowy kurczak

 

  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka marynaty pikantnej do mięs i drobiu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 2 łyżeczki przyprawy grill ziołowy
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól ziołowa do smaku
  • 10 łyżeczek oleju
  • 1 cały kurczak (ok. 1,8 kg)

Sposób przygotowania:

Czosnkowo-tymiankowy kurczak
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do niego tymianek, olej i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Kurczaka oczyścić, umyć, dokładnie osuszyć. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą. Trochę marynaty wetrzeć też pod skórę kurczaka. Odłożyć na ok. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę. Następnie kurczaka odwrócić grzbietem do góry. Piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.
Czosnkowo-tymiankowy kurczak
Obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Czosnkowo-tymiankowy kurczak
Tymianek olej i wszystkie przyprawy dodane do czosnku.
Czosnkowo-tymiankowy kurczak
Kurczak dokładnie natarty przygotowaną marynatą.
Czosnkowo-tymiankowy kurczak
Zamarynowany kurczak ułożony w naczyniu do zapiekania piersiami do góry.