Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony z tymiankiem
Oliwę tymiankową zrobiłam wg tego przepisu: https://gotujmy.pl/aromatyzowane-oliwy-ziolowe,przepisy,154081.html Zaczynamy od zrobienia marynaty. Oliwę tymiankową mieszamy z sosem Worcestershire, dodajemy gorczycę, anyż, kardamon, biały pieprz, brązowy cukier, sól ziołową i posiekaną papryczkę chilli. Marynatą nacieramy umyte i osuszone pałki z kurczaka i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy tymiankowej, wkładamy obrane ziemniaki i marchewki pokrojone na kawałki, dodajemy obrane cebule pokrojone w pióra i ząbki czosnku (bez obierania- po upieczeniu będą miały bardzo fajną, kremową konsystencję). Posypujemy odrobiną soli i pieprzu i skrapiamy oliwą. Mieszamy. Na wierzchu kładziemy umyty i osuszony tymianek (zostawiamy ze dwie gałązki). Na warzywach układamy zamarynowanego kurczaka, polewamy resztą marynaty, na mięsie kładziemy gałązki tymianki. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez godzinę, zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut.