Sposób przygotowania:
Czosnkowo-ziołowy chlebek z grilla
Do mleka dodać cukier i rozkruszone drożdże. Wymieszać dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej posiekane świeże zioła (ja dałam rozmaryn, bazylię i oregano mniej więcej w równych proporcjach). Dodać też sól i posiekany czosnek. Dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Z ciasta odrywać mniejsze kawałki (powinno wyjść ok. 5-6 kawałków) i rozciągać je w dłoniach w okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane chlebki kłaść na rozgrzany grill. Chlebki grillować po ok. 3-4 minuty z każdej strony (do zrumienienia). Podawać np. do mięska upieczonego na grillu.