Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czosnkowo-ziołowy chlebek z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny chlebek upieczony na grillu.

Czosnkowo-ziołowy chlebek z grilla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czosnkowo-ziołowy chlebek z grilla

 

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki dowolnych ziół
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Czosnkowo-ziołowy chlebek z grilla
Do mleka dodać cukier i rozkruszone drożdże. Wymieszać dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej posiekane świeże zioła (ja dałam rozmaryn, bazylię i oregano mniej więcej w równych proporcjach). Dodać też sól i posiekany czosnek. Dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Z ciasta odrywać mniejsze kawałki (powinno wyjść ok. 5-6 kawałków) i rozciągać je w dłoniach w okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane chlebki kłaść na rozgrzany grill. Chlebki grillować po ok. 3-4 minuty z każdej strony (do zrumienienia). Podawać np. do mięska upieczonego na grillu.
Czosnkowo-ziołowy chlebek z grilla
Drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
Czosnkowo-ziołowy chlebek z grilla
Mąka z dodatkiem soli posiekanego czosnku i posiekanych świeżych ziół.
Czosnkowo-ziołowy chlebek z grilla
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Czosnkowo-ziołowy chlebek z grilla
Uformowane z przygotowanego ciasta placuszki.