BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 768]

Dahl - indyjska zupa z soczewicy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszną, aromatyczną i mocno rozgrzewającą zupę na bazie pomidorów i soczewicy. Jest gęsta i mocno pikantna.

Dahl - indyjska zupa z soczewicy

Składniki:

Dahl - indyjska zupa z soczewicy

 

Sposób przygotowania:

Dahl - indyjska zupa z soczewicy
Soczewicę gotować w osolonej wodzie do 20 minut. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obierać ze skóry,pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Dodać do zupy ciągle gotując. 

Dodać przyprawy, czosnek przecisnąć przez praskę. Gotować do rozgotowania pomidorów, aż sie rozpadną a zupa będzie się gęsta. Na koniec dodać mleko kokosowe. 

Natkę pietruszki posiekać. 

Na talerz nalać żupę i posypać posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

obiad zupa