Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Dajaj Mashwi (Japonia)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pokroić kurczaka w kostki o boku ok. 4 cm, zalać marynatą i wstawić do lodówki...

Dajaj Mashwi (Japonia)

Składniki:

Dajaj Mashwi (Japonia)

 

  • 1 kg kurczaka (ciemne mięso albo piersi), bez skóry i kości

 

  • MARYNATA:
  • 1-2 łyżki posiekanego czosnku
  • 5-6 papryczek chili
  • 1 filiżanki oliwy z oliwek
  • (namoczyć czosnek i czerwoną paprykę w oliwie z oliwek przez 2-3 dni)
  • zmiksować te składniki z:
  • 1 łyżką Sosu Sojowego Kikkomana
  • 3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1-2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżki suszonego tymianku

 

  • sałata i pomidorki cherry jako dekoracja

Sposób przygotowania:

Dajaj Mashwi (Japonia)
Pokroić kurczaka w kostki o boku ok. 4 cm, zalać marynatą i wstawić do lodówki na całą noc. Jeśli to możliwe, należy obrócić kurczaka co jakiś czas. Zrobić z kurczaka szaszłyk, wbijając je na patyczki i upiec na grillu lub w piekarniku. W czasie pieczenia należy je obracać i polewać pozostałą marynatą. Podawać na liściach sałaty udekorowane pomidorkami.