gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Danie jednogarnkowe z kapusty i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie jednogarnkowe z kapusty i cukinii jest podobne do bigosu. Podaję je jako ciepłą kolację lub dodatek do obiadu.

Danie jednogarnkowe z kapusty i cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Danie jednogarnkowe z kapusty i cukinii

 

  • 1/4 większej główki białej kapusty
  • 2 mniejsze cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 kawałki kiełbasy podsuszanej
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 3-4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Danie jednogarnkowe z kapusty i cukinii
Na dno większego garnka wlewamy oliwę. Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Cukinie i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty. Warzywa dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Kiełbasę kroimy w półplasterki i dodajemy do warzyw. Mieszamy. Po czym dodajemy ketchup oraz koncentrat. Ponownie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Chwilę podgrzewamy mieszając.
Danie jednogarnkowe z kapusty i cukinii
Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka.
Danie jednogarnkowe z kapusty i cukinii
Cukinie i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty.
Danie jednogarnkowe z kapusty i cukinii
Kiełbasę kroimy w półplasterki i dodajemy do warzyw.
Danie jednogarnkowe z kapusty i cukinii
Dodajemy ketchup oraz koncentrat. Ponownie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.