anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Danie jednogarnkowe na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

danie smakuje wybornie na chłodne jesienne dni.

Danie jednogarnkowe na ostro

Składniki:

Danie jednogarnkowe na ostro

 

  • 40 dkg chudej łopatki
  • 30 dkg kiełbasy toruńskiej lub innej
  • 40 dkg suchej drobnej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju

 

  • 2 duże marchewki
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 5 ziemniaków
  • 2 ząbki młodego czosnku
  • 5 pomidorów
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kucharka lub ziarenek smaku
  • majeranek
  • ewentualnie sól

Sposób przygotowania:

Danie jednogarnkowe na ostro
Fasolę umyć, zalać wodą(wody ma być drugie tyle co fasoli)zagotować,przykryć i odstawić na bok,na 20 min. Mięso pokroić na kawałki,obsmażyć razem z cebulą,kiełbasą, pokrojoną marchewką,na patelni. Wlać do fasoli,dodać przyprawę,gotować aż fasolka będzie prawie miękka. Po tym czasie dodać,cienko pokrojoną kapustę, ziemniaki,gotować wszystko 10 min. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek,przyprawy,sparzone obrane i pokrojone pomidory,sok pomidorowy,gotować bez przykrycia jeszcze 10 min(Danie ma być w miarę gęste) Doprawić jeszcze wg własnego smaku,potrawa ma być ostra. Smacznego Polecam danko jest bardzo smaczne i syte..

Tagi:

kielbasa