Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Bigos z cukinii z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 130
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prawdziwy, aromatyczny bigos z cukinii. W takim wydaniu jeszcze go nie próbowałaś. Zamiast tradycyjnego bigosu, proponuję bigos z cukinii, aromatyczne dodatki podkreślają jego wyjątkowy smak i sprawiają, że na jeden porcji nie skończysz.

Bigos z cukinii z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z cukinii z pieczarkami

 

  • 1 kg cukinii
  • ½ kg pieczarek
  • 2 marchewki
  • ½ kg kiełbasy podwawelskiej
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Szczypta Chili

Sposób przygotowania:

Bigos z cukinii z pieczarkami

I

Bigos z cukinii z pieczarkami
przygotowanie warzyw, myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.

1. Cukinie myję, osuszam, obieram, usuwam nasiona i ścieram na tarce o dużych oczkach. Następnie solę i odstawiam na dziesięć minut. Po tym czasie odciskam sok i przekładam do garnka. Zalewam jedną szklanką wody.

2. Marchewki obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do cukinie. Warzywa gotuję.

II

Bigos z cukinii z pieczarkami
Przygotowanie cebuli oraz grzybów pieczarek. Myjemy, kroimy i smazymy.

3. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Dziesięć minut smażę, następnie przekładam do cukinii.

III

Bigos z cukinii z pieczarkami
kroimy, i smażymy kiełbasę.

4. Na tej samej patelni, co smażyliśmy pieczarki, smażę kiełbasę, pokrojoną w pół plasterki i również po usmażeniu przekładam do cukinii

IV

Bigos z cukinii z pieczarkami
doprawiamy bigos i dodajemy przecier pomidorowy

5. Gotuję 20 minut, po tym czasie dodaję przecier pomidory i doprawiam chili, ewentualnie solą.

V

Bigos z cukinii z pieczarkami

6. Gotowe.
7. Smacznego.