Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasąZiemniaki
Ziemniaki odbieramy, myjemy i kroimy w dość cienkie plastry.
Kiełbasa
Kiełbasę kroimy w półplasterki, a cebulę w kostkę.
Podsmażamy razem na patelni. W naczyniu żaroodpornym układamy część ziemniaków, na nie wykładamy kiełbasę i kolejne ziemniaki i kiełbasę.
Na samym końcu ziemniaki.
Sos
Gęstą śmietanę łączymy z wodą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy majeranek i oregano.
Dokładnie mieszamy.
Pieczenie
Sos wylewamy na ziemniaki i naczynie pod przykryciem wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok godziny w 190 stopniach, a gdy ziemniaki będą miękkie, posypujemy żółtym serem i jeszcze chwilę zapiekamy.