Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Danie z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Potrawa idealnie nadaje się na zimowe obiady, jest bardzo smaczna i aromatyczna, najlepiej przygotowywać ją w szybkowarze.

Danie z kapusty

Składniki:

Danie z kapusty

 

  • 4 porcje:
  • 80 dag słodkiej kapusty
  • 40 dag wieprzowiny
  • 1 łyżeczka siekanego kopru
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 żółtko
  • 1 dl śmietany
  • ocet i sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Danie z kapusty
Kapustę całą pokroić w paski grubości 3-4 cm i włożyć do szybkowaru z taką ilością wody, by ją przykryła. Dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę, posiekany koper, cząber, sol i wieprzowinę, gotować do miękkości. doprawić do smaku octem i zagęścić mąką zmieszanej z 1 dl wody. po zdjęciu z ognia dodać śmietanę wymieszaną z żółtkiem. przed podaniem posypać cząbrem, posiekanym koprem i pieprzem.

Tagi:

kapusta