justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Danie z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Potrawę najlepiej przygotować w szybkowarze.

Danie z soczewicy

Składniki:

Danie z soczewicy

 

  • 4 porcje:
  • 50 dag soczewicy
  • 1 cebula
  • Odrobina mielonych goździków
  • 15 dag przerośniętej mięsem słoniny
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 2 łyżki stołowe margaryny
  • 1 łyżka stołowa rodzynek
  • tarta skórka z cytryny
  • 4 łyżki stołowe śmietany
  • Przyprawa do zup
  • Sól i pieprz
  • Tymianek i ostra papryka w proszku do smaku

 

Sposób przygotowania:

Danie z soczewicy
Soczewicę namoczyć i zostawić na cały dzień. Cebulę pokroić w kostkę, dusić na rozgrzanym tłuszczu, następnie na to położyć pokrojona w kostkę słoninę oraz mięso mielone i smażyć 2-3 minuty, dodać odcedzoną soczewicę, przyprawić skórką cytrynową, goździkami, rodzynkami, pieprzem, papryką i tymiankiem oraz zalać wodą tak, by przykryła potrawę. Zamknąć szybkowar i gotować przez 10 minut. Przed podaniem posolić i polać śmietaną.