msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Debiutancka zupa z soczewicy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pierwsza moja przygoda z soczewicą. Wg. rodziny jak najbardziej udana.

Debiutancka zupa z soczewicy

Składniki:

Debiutancka zupa z soczewicy

 

Sposób przygotowania:

Debiutancka zupa z soczewicy
Zagotować o.k. 2,5 l wody, wrzucić wypłukane skrzydełka.Zagotować i zszumować.Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, Ziarenka smaku, liść pora, posiekany ząbek czosnku i cebulę ( w którą wbijamy goździki). Wsypać tymianek i majeranek i gotować 40 minut. Wyjąć mięsoi cebulę .Do wywaru wrzucić pokrojone w kostkę-marchew,pietruszkę i seler i gotować 10 minut, po czym wsypać wypłukaną kilkakrotnie w zimnej wodzie soczewicę i ziemniaki pokrojone z kostkę.Gotować ok.20-25 minut, dodając 5 minut przed końcem przyprawę do flaków.Na talerzach , czy w bulionówkach można posypać natką lub odrobiną koperku. Mięso wykorzystałam do panierowanych skrzydełek z gyrosem, ale można podać z zupą