jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Delicja

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kakaowy biszkopt z owocami zatopionymi w kremowej masie budyniowej pod galaretkową warstwą i herbatnikami, oblany polewą czekoladową:)

Delicja

Składniki:

Delicja

 

 

 

  • POLEWA
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka masła

 

  • DODATKI
  • 3-4 paczki herbatników
  • 25-35 dag owoców (jagody, czarna porzeczka, maliny)
  • 2 galaretki zielone lub dowolne
  • 100 ml alkoholu

 

Sposób przygotowania:

Delicja
Z przepisu na ciasto, oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić na sztywno pianę, a potem wciąż ubijając dodawać cukier kryształ, cukier waniliowy, żółtka, a na końcu wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C i odstawić do ostygnięcia. Z przepisu na krem, zostawić ½ szklanki mleka i rozmieszać w nim obie mąki, a resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozmieszaną wcześniej mąkę i ugotować, mieszając, a później ostudzić. Następnie masło rozkręcić mikserem, dodając do niego stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, na masie rozłożyć owoce, a na owoce kłaść tężejącą galaretkę, na którą kolejno kłaść maczane w alkoholu herbatniki, a całość polać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem masła i mleka