czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Delicja jabłkowa

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Proste ciasto proste w przygotowaniu.

Delicja jabłkowa

Składniki:

Delicja jabłkowa

 

  • Biszkopt
  • 1,5 szkl.cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek wody
  • 2 łyżeczki octu
  • Masa:
  • 1,5 kg.jabłek
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • Polewa:
  • 1/3 margaryny
  • 1/3 szkl.cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody

 

Sposób przygotowania:

Delicja jabłkowa
Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach,zagotować do gorących wsypać galaretki,zostawić do wystygnięcia.

Białka oddzielić od żóltek i ubić z cukrem i cukrem waniliowym,dodać żółtka wymieszane z wodą,mąkę z proszkiem,zmiksować dodając ocet dla spulchnienia ciasta,upiec.

Gdy biszkopt ostygnie przekroić go wzdłóż z górnego ciasta wyciąć kółka szklanką.Na całe ciasto wyłożyć tężejące jabłka przykryć drugim ciastem do wyciętych otworów włożyć po łyżce jabłek przykryć kółkami.

Wszystkie produkty na polewę rozpuścić w rondelku nie gotować,polać ciasto wstawić do lodówki,aż stężeje.