Sposób przygotowania:
Delicjusz
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować. Na końcu wsypać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia, kisiel oraz olejek i dokładnie, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną małej formy i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a potem przekroić na 2 równe części i skropić wodą wymieszaną z cukrem i aromatem pomarańczowym.
Ze składników na masę I, galaretkę rozpuścić w 375 ml wody i odstawić w chłodne miejsce, aby stężała. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, a następnie dodawać do niej tężejącą galaretkę, cały czas ubijając. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód biszkopta.
Pomarańcza umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie poukładać na wyłożonej wcześniej masie.
Ze składników na masę II, galaretkę rozpuścić w ½ l gorącej wody, a kiedy zacznie tężeć wylać ją na owoce.
Tak przygotowane ciasto przykryć drugim biszkoptem.
Ze składników na polewę, czekoladę gorzką rozpuścić z 2 łyżkami mleka i posmarować nią ciasto. Czekoladę mleczną rozpuścić w 1 łyżką mleka i ozdobić wzorkami ciasto.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną małej formy i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a potem przekroić na 2 równe części i skropić wodą wymieszaną z cukrem i aromatem pomarańczowym.
Ze składników na masę I, galaretkę rozpuścić w 375 ml wody i odstawić w chłodne miejsce, aby stężała. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, a następnie dodawać do niej tężejącą galaretkę, cały czas ubijając. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód biszkopta.
Pomarańcza umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie poukładać na wyłożonej wcześniej masie.
Ze składników na masę II, galaretkę rozpuścić w ½ l gorącej wody, a kiedy zacznie tężeć wylać ją na owoce.
Tak przygotowane ciasto przykryć drugim biszkoptem.
Ze składników na polewę, czekoladę gorzką rozpuścić z 2 łyżkami mleka i posmarować nią ciasto. Czekoladę mleczną rozpuścić w 1 łyżką mleka i ozdobić wzorkami ciasto.