Sposób przygotowania:
Delikatne bułeczki drożdżowe
Drożdże pokruszyć. Następnie dodać do podgrzanego mleka i wymieszać. Wsypać łyżkę pszennej mąki, łyżkę cukru pudru i ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodać do wyrośniętego ciasta resztę pszennej mąki, cukier puder, żółtka i cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać, po czym dodać roztopioną i ostudzoną margarynę oraz ubite na sztywną pianę białka. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Z ciasta uformować wałek, podzielić na 10-12 części. Każdą z nich spłaszczyć, nałożyć na środek łyżeczkę dżemu, po czym zawinąć i uformować kulkę. Kulki układać na otłuszczonej blaszce.
Następnie przygotować kruszonkę. W tym celu miękką margarynę połączyć z mąką i cukrem. Zagnieść szybko ciasto i rozdrobnić rękami po czym posypać nim bułeczki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec bułki 30-35 minut. Smacznego!!!
Następnie dodać do wyrośniętego ciasta resztę pszennej mąki, cukier puder, żółtka i cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać, po czym dodać roztopioną i ostudzoną margarynę oraz ubite na sztywną pianę białka. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Z ciasta uformować wałek, podzielić na 10-12 części. Każdą z nich spłaszczyć, nałożyć na środek łyżeczkę dżemu, po czym zawinąć i uformować kulkę. Kulki układać na otłuszczonej blaszce.
Następnie przygotować kruszonkę. W tym celu miękką margarynę połączyć z mąką i cukrem. Zagnieść szybko ciasto i rozdrobnić rękami po czym posypać nim bułeczki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec bułki 30-35 minut. Smacznego!!!