ciekawskab

ciekawskab

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Delikatne bułeczki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne bułeczki z nadzieniem.

Delikatne bułeczki drożdżowe

Składniki:

Delikatne bułeczki drożdżowe

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklnaki cukru pudru
  • 4 dag drożdży
  • 250ml mleka
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 70 g margaryny "Kasia"
  • Kruszonka:
  • 70 g margaryny
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • Nadzienie:
  • 250 g dżemu lub konfitury o dowolnym smaku

Sposób przygotowania:

Delikatne bułeczki drożdżowe
Drożdże pokruszyć. Następnie dodać do podgrzanego mleka i wymieszać. Wsypać łyżkę pszennej mąki, łyżkę cukru pudru i ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodać do wyrośniętego ciasta resztę pszennej mąki, cukier puder, żółtka i cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać, po czym dodać roztopioną i ostudzoną margarynę oraz ubite na sztywną pianę białka. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Z ciasta uformować wałek, podzielić na 10-12 części. Każdą z nich spłaszczyć, nałożyć na środek łyżeczkę dżemu, po czym zawinąć i uformować kulkę. Kulki układać na otłuszczonej blaszce.
Następnie przygotować kruszonkę. W tym celu miękką margarynę połączyć z mąką i cukrem. Zagnieść szybko ciasto i rozdrobnić rękami po czym posypać nim bułeczki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec bułki 30-35 minut. Smacznego!!!