Sposób przygotowania:
Delikatne kluski śląskie
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą wystarczająco miękkie odcedzamy i ponownie stawiamy na ogniu aby odparować nadmiar wody. Musimy uważać aby ich nie przypalić. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Możemy to zrobić również, kiedy przestygną.
Ugniecione ziemniaki rozkładamy równomiernie w misce. Dzielimy na 4 części i odkładamy jedną na bok. W wolne miejsce wsypujemy tyle mąki aby wypełniła "lukę", dlatego jej ilość podałam w przybliżeniu. Do całości dokładamy odłożone wcześniej ziemniaki oraz żółtko.
Ja zawsze doprawiam ciasto odrobiną pieprzu. Wszystkie składniki zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki wielkości śliwki.
Kciukiem robimy wgłębienie. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie około 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Ugniecione ziemniaki rozkładamy równomiernie w misce. Dzielimy na 4 części i odkładamy jedną na bok. W wolne miejsce wsypujemy tyle mąki aby wypełniła "lukę", dlatego jej ilość podałam w przybliżeniu. Do całości dokładamy odłożone wcześniej ziemniaki oraz żółtko.
Ja zawsze doprawiam ciasto odrobiną pieprzu. Wszystkie składniki zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki wielkości śliwki.
Kciukiem robimy wgłębienie. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie około 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.