Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym i surówką
Ugotowane i odcedzone ziemniaki wstawiam na gaz i odparowuję pozostałą wodę uważając by nie przypalić ziemniaków. Jeszcze ciepłe przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Dzielę na dwie części. Do jednej dodaję sól i tyle mąki ziemniaczanej, aż otrzymam ciasto o konsystencji plasteliny. Robię wałek, kroję na małe kawałeczki i każdy z nich formuję rękoma w kulkę ,w której, palcem, robię wgłębienie i układam na desce. Tak samo postępuję z pozostałymi ziemniakami. W dużym garnku gotuję wodę z dodatkiem soli i wrzucam partiami kluski. Mieszam by się nie posklejały i gotuje od wypłynięcia około 3-5 min. Wyławiam łyżką do klusek i hartuję zimna wodą. Podaję z sosem pieczeniowym przygotowanym wg przepisu na opakowaniu i surówką.