Sposób przygotowania:
Delikatne rzucane pączusie
Wykonanie pączków light z serka homogenizowanego: ETAP I Jajka należy rozbić w taki sposób aby oddzielić żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski i odstawiamy, natomiast oddzielone białka umieszczamy w misce do miksowania z dodatkiem odrobiny soli. Na najwyższych obrotach miksera ubijamy na sztywno. ETAP II Żółtka umieszczone w misce z cukrem ucieramy na puszystą, jasną masę. ETAP III Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko, następnie dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą. ETAP IV Do ubitych na sztywno białek stopniowo i powoli dodajemy utartą masę jajeczną, serki homogenizowane o temp. pokojowej oraz przesianą mąkę. Całość delikatnie mieszamy ze sobą np. drewnianą łyżką. ETAP V W frytkownicy rozpuszczamy 6 kostek smalcu do pieczenia w temp 170 stopni. Łyżeczkę moczymy w rozgrzanym oleju. Następnie szybko nabieramy masę na pączki i delikatnie wkładamy na rozgrzany olej. Pączki smażą się bardzo szybko dlatego też trzeba je dość szybko obracać. Smażymy do chwili uzyskania złocistego koloru. ETAP VI Po usmażeniu pączki wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. ETAP VII Przygotowujemy budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu. W moim przypadku w 1/4 szklance mleka rozpuściłam opakowanie budyniu. Około 0,4 litra mleka zagotowałam w rondelku i dodałam rozpuszczony budyń. Całość należy mieszać do chwili gdy stanie się gęsty i gładki. Następnie należy go wystudzić. ETAP VIII Ostygnięte pączki faszerujemy budyniem za pomocą szprycy do strojenia tortów, a następnie posypujemy cukrem pudrem. ETAP IXKonsumujemy z kawą :) i nie wchodzimy na wagę przez najbliższe dni :):):) Smacznego!!8. Jeszcze ciepłe posypuj cukrem pudrem.
Konczi