kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Delikatne rzucane pączusie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie, pyszne i lekkie pączki z serkiem homogenizowanym i nadzieniem budyniowym

Delikatne rzucane pączusie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatne rzucane pączusie

 

  • jajka - 5 sztuk
  • mąką pszenna - 3 szklanki
  • serek homogenizowany waniliowy - 2 opakowania po 150 gram
  • cukier - 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • odrobina soli
  • smalec - 6 kostek
  • cukier puder
  • budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleka

 

Sposób przygotowania:

Delikatne rzucane pączusie
Wykonanie pączków light z serka homogenizowanego: ETAP I Jajka należy rozbić w taki sposób aby oddzielić żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski i odstawiamy, natomiast oddzielone białka umieszczamy w misce do miksowania z dodatkiem odrobiny soli. Na najwyższych obrotach miksera ubijamy na sztywno. ETAP II Żółtka umieszczone w misce z cukrem ucieramy na puszystą, jasną masę. ETAP III Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko, następnie dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą. ETAP IV Do ubitych na sztywno białek stopniowo i powoli dodajemy utartą masę jajeczną, serki homogenizowane o temp. pokojowej oraz przesianą mąkę. Całość delikatnie mieszamy ze sobą np. drewnianą łyżką. ETAP V W frytkownicy rozpuszczamy 6 kostek smalcu do pieczenia w temp 170 stopni. Łyżeczkę moczymy w rozgrzanym oleju. Następnie szybko nabieramy masę na pączki i delikatnie wkładamy na rozgrzany olej. Pączki smażą się bardzo szybko dlatego też trzeba je dość szybko obracać. Smażymy do chwili uzyskania złocistego koloru. ETAP VI Po usmażeniu pączki wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. ETAP VII Przygotowujemy budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu. W moim przypadku w 1/4 szklance mleka rozpuściłam opakowanie budyniu. Około 0,4 litra mleka zagotowałam w rondelku i dodałam rozpuszczony budyń. Całość należy mieszać do chwili gdy stanie się gęsty i gładki. Następnie należy go wystudzić. ETAP VIII Ostygnięte pączki faszerujemy budyniem za pomocą szprycy do strojenia tortów, a następnie posypujemy cukrem pudrem. ETAP IXKonsumujemy z kawą :) i nie wchodzimy na wagę przez najbliższe dni :):):) Smacznego!!8. Jeszcze ciepłe posypuj cukrem pudrem.
Delikatne rzucane pączusie
Oddzielone białka od żółtek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną konsystencje
Delikatne rzucane pączusie
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę
Delikatne rzucane pączusie
Delikatnie wyrabiamy ciasto dodając powoli w ostatnim etapie przesianą mąkę i proszek do pieczenia
Delikatne rzucane pączusie
Po usmażeniu w rozpuszczonym smalcu odsączamy na ręczniku papierowym aby były mniej tłuste

Tagi:

jajko jajka