agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Delikatność śmietankowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny i delikatny w smaku torcik na każdą okazję

Delikatność śmietankowa

Składniki:

Delikatność śmietankowa

 

  • cukier 350 dkg
  • jajka 6 szt
  • mąka pszenna 80 g
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 0,5 sztuki
  • dżem owocowy
  • śmietanka 30% 0,5 litra
  • śmietanfix 2 opakowania
  • masa czekoladowa gotowa 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Delikatność śmietankowa
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Jaja sparzyć wrzątkiem, mąkę przesiać na drobnym sicie. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno w wysokim naczyniu, dodać następnie cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtka proszek do pieczenia i cały czas miksować. Wsypać przesiana mąkę i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę i piec w temperaturze 200 stopni C przez około 30 minut. Piec do uzyskania złotego koloru biszkopta. Biszkopt podzielić na dwie równe części. Obie części skropić sokiem z jednej cytryny lub pomarańczy . Posmarować oba krążki biszkoptowe - uzyskane po przekrojeniu dowolnym dżemem lub marmoladą z jednej strony w moim przypadku to była marmolada różana. Według przepisu podanego na opakowaniu wykonać masę czekoladową i wyłożyć ją na wierzch biszkopta, rozsmarować dokładnie i przykryć drugim biszkoptem. Schłodzić śmietankę i ubić ją ze śmietanfixem na sztywno w razie konieczności można dosłodzić cukrem pudrem. Wyłożyć śmietankę ubitą na wierzch i na boki torta i równomiernie ją rozsmarować na powierzchni. Kilka łyżek ubitej śmietanki nałożyć do szprycy i udekorować tort wedle uznania. Dekorować kwiatkami listkami oraz koralikami z masy cukrowej.

Tagi:

jajko jajka